Wateronderhoud van uw spa

In het volgende schema kunt u een voorbeeld vinden voor het wateronderhoud. Dit schema is een goede richtlijn om een fris en helder bad te krijgen en te behouden. Een kleine kanttekening is dat het schema wel is opgesteld door de fabrikant van de onderhoudsproducten en jacuzzi’s. Het is het belangrijkste om het chloorpeil en de pH-waarde op peil te houden.

Om het Leisure Time wateronderhoudsprogramma goed te kunnen uitvoeren moet u de volgende producten in huis te hebben:

 • Chloortabletten (20 grams)
 • 63g Chloorgranulaat
 • PH + en PH –
 • Teststrips
 • Alkalinity Increaser (TA+)
 • Calcium Booster
 • Renew
 • Bright & Clear
 • Defender
 • Jet Cleaner
 • Metal Gom
 • Fast Gloss
 • Dirty Duck
 • Extra filters
 • Filter Cleaner
 • Cover Care

Wekelijks onderhoudsschema voor uw spa

Maandag

Stap 1: Kijk op de teststrip of het PH gehalte juist is, deze moet tussen de 7.2 en 7.6 zijn. Corrigeer indien nodig met PH – of PH +. Om het gehalte 0,1 hoger/lager te krijgen voegt u 1 eetlepel PH+ of PH- toe aan het water.
Let op: Voeg nooit meer dan 5 eetlepels toe aan het water !

Stap 2: Check het chloorgehalte met een teststrip, deze moet tussen de 1 en 3 ppm zijn. Is het chloorgehalte te laag, corrigeer deze dan door een ½ tot 1 63 G eetlepel aan het water toe te voegen.

Stap 3: Kijk op de teststrip of het alkalinity gehalte juist is, deze moet tussen de 80 en 120 ppm zijn (middel groen op de teststrip). Om de alkalinity waarde omhoog te krijgen voegt u 1 eetlepel alkalinity increaser toe aan het water.
Let op: Voeg nooit meer dan 1 eetlepel toe aan het water !

Stap 4: Voeg 50 ml. Bright & Clear toe aan het water en laat de pompen vervolgens even (op laag vermogen) draaien. (Speciale vloeistof welke zeep, olie en vuildeeltjes neutraliseert en verwijdert via filtratie)

Woensdag

Indien nodig 1 eetlepel 63G toevoegen aan het water. Voeg 50 ml defender toe aan het water en laat de pompen vervolgens even (op laag vermogen) draaien. Dit middel vermindert kalkvorming en aanslag op de kuip, verwarmingselement en onderdelen.

Vrijdag

Stap 1: Leg een chloortablet in een chloordrijver of in het filterhuis. Check het chloorgehalte met een teststrip, deze moet tussen de 1 en 3 ppm zijn (licht paars op de teststrip). Is het chloorgehalte te laag, corrigeer deze dan door een ½ tot 1 eetlepel 63 G aan het water toe te voegen.

Stap 2: Kijk op de teststrip of het PH gehalte juist is, deze moet tussen de 7.2 en 7.6 zijn (licht oranje op de teststrip). Corrigeer indien nodig met PH+ of PH-. Om het gehalte 0,1 hoger/lager te krijgen voegt u 1 eetlepels PH+ of PH- toe aan het water.
Let op: Voeg nooit meer dan 5 eetlepels toe aan het water !

Stap 3: Kijk op de teststrip of het alkalinity gehalte juist is, deze moet tussen de 80 en 120 ppm zijn (middel groen op de teststrip).Om de alkalinity waarde omhoog te krijgen voegt u 1 eetlepel alkalinity increaser toe aan het water.
Let op: Voeg nooit meer dan 1 eetlepel toe aan het water !

Stap 4: Kijk op de teststrip of het calcium gehalte juist is, deze moet tussen de 150 en 400 ppm zijn (licht blauw op de teststrip). Corrigeer indien nodig, om het gehalte met 10 te verhogen voegt u 50 ml. Calcium Booster toe aan het water.

Stap 5: Voeg 3 eetlepels (per 1000 liter) Renew toe aan het water en laat de pompen vervolgens 10 minuten (op laag vermogen) draaien met de cover open. (Shockbehandeling, verwijdert onaangename geurtjes en zorgt voor mooi helder water dat fris ruikt)

Stap 6: Wanneer u uw spa regelmatig gebruikt is het belangrijk dat u de randen van het water tegen de spa schoonmaakt. Dirty Duck absorbeert oliën en vetten op het wateroppervlak en voorkomt vetranden in het bad. De Dirty Duck kunt u uitspoelen en hergebruiken. Verder moet u niet vergeten als u uit het bad komt om 1 eetlepel 63 G aan het water toe te voegen (als u meerdere keren op een dag in bad bent geweest, dan alleen na de laatste keer).

Mocht het water op een dag niet helder zijn dan moet het water een chloorshock krijgen. Zorg er eerst voor dat de filters zijn schoon gemaakt en voeg vervolgens dan 4 eetlepels 63g chloorgranulaat toe aan het water en laat vervolgens pomp 1 een paar uur draaien op laag vermogen. Als u pomp 1 activeert zal deze automatisch na verloop van tijd afslaan, u hoeft er dus niet bij te blijven dus u kunt de spa gewoon afsluiten.
Nadat u de 63g chloorgranulaat aan het water heeft toegevoegd kunt u het beste de spa even niet gebruiken totdat het water weer helder is. Het is uitermate belangrijk dat u gewoon het normale wateronderhoudsprogramma blijft uitvoeren. U zult merken dat het water na verloop van tijd wat helderder zal worden, soms kan het wel 1 dag duren voordat het water weer helder is. Als het water na 1 ½ dag nog niet helder is dan moet u het geheel nogmaals herhalen.

Het filter moet eens in de 2 tot 3 weken gereinigd worden, u kunt hiervoor het beste een goede filtercleaner gebruiken. Daarnaast is het van belang dat u uw cover regelmatig schoonmaakt met Cover Care. Cover Care zuivert, herstelt en beschermd de cover tegen weersinvloeden en verkleuring. Goed schudden voor gebruik. Verdeel over het overvlak en laat het 15 tot 20 minuten intrekken. Verwijder hierna het overtollige product en daarna laten drogen.

Maandelijks onderhoudsschema (geschikt voor jacuzzi onderhoud)

Stap 1: Filters reinigen
Zorg altijd voor een reserve set filters. Haal de vieze filters eruit, plaats de nieuwe filters erin en maak de oude schoon. Wanneer u na een maand weer de filters  reinigt, verwissel deze dan weer met de oude filters die u heeft schoongemaakt. Reinig de filters met een tuinslang. Spoel deze goed af. Gebruik bij het reinigen filterclean. Uw filter wordt zo ontdaan van alle vuiligheid en kalk.

Stap 2: Alkaliniteit controleren
Controleer de alkaliniteitswaarde van het water volgens de instructies op de teststrips. Als de waarde te laag is, kunt u dit toevoegen met alkalinity increaser. Wacht 10 minuten en controleer de alkaliniteit een keer.

Stap 3: Ozon controleren
Uit het onderste afvoerkanaal zouden altijd kleine bubbels moeten komen. Afhankelijk van het type ozon ziet u daarnaast een zwak blauw licht of hoort u een zoemend geluid.

 

Gaat u liever voor gemak? Bestel nu Lotus Fresh!

Lotus Fresh is het nieuwe wondermiddel uit Duitsland. Als u dit middel gebruikt, zijn ALLE andere onderhoudsproducten overbodig. Lotus Fresh werkt op moleculair niveau, en scheidt alle watermoleculen van andere moleculen, en dus ook bacteriën en organisch materiaal. Deze watervreemde stoffen worden door het middel ingekapseld. Deze ingekapselde stoffen komen door de circulatie van uw spa automatisch in uw filter terecht, en het enige wat overblijft is kraakhelder water, ofwel alléén H2O. Puur bronwater dus!

Als u het middel begint te gebruiken is het belangrijk om uw filter goed schoon te houden. Al de ingekapselde stoffen (dus ook chloor en kalk) zullen in uw filter achterblijven. U heeft bij aanvang daarom meer van het middel nodig, en vervolgens dient u het slechts op peil te houden. Afhankelijk van de grootte van uw spa, heeft u aan 2 á  3 flessen per jaar voldoende. U hoeft uw water dan ook slechts één maal per jaar te vervangen!

Het enige nadeel van Lotus Fresh is dat de aromatherapie niet meer werkt. Deze wordt ook onmiddelijk ingekapseld en weggefilterd, aangezien het geen watermoleculen zijn. U hoeft zich daarentegen geen zorgen te maken om nare luchtjes, want die worden ook onmiddelijk ingekapseld, maar een speciale geur aan het water geven lukt niet meer.

Bezoek onze showroom