Wat is de perfecte pH-waarde voor je jacuzzi?

Elke vloeistof heeft een bepaalde pH-waarde. Deze waarde zegt iets over de zuurtegraad van de vloeistof. Het water in jouw jacuzzi heeft dus ook een bepaalde pH-waarde. In een van onze vorige blogs kon je al lezen dat algen in je jacuzzi kunnen gaan groeien als de pH-waarde van het water niet optimaal is. Dat wil je natuurlijk niet! Maar wat is nou de ideale pH-waarde en hoe zorg je ervoor dat je deze waarde bereikt?

Waarom een juiste pH-waarde zo belangrijk?

Water met een pH-waarde die niet in balans is, kan dus een bron zijn van algen en bacteriën (met een te lage pH-waarde heb je zelfs kans op de legionella bacterie!). Hierdoor kan je water troebel en vies worden. Naast het feit dat dit er niet fris uitziet, kan het ook lichamelijke effecten hebben; zo kun je er huidirritaties van krijgen of je ogen kunnen gaan jeuken. Daarnaast werkt het chloor waarmee jij je jacuzzi schoonhoudt veel minder goed, waardoor er nog meer bacteriën kunnen ontstaan.

De perfecte pH-waarde

De ideale zuurtegraad voor je jacuzzi ligt tussen de 7,2 en 7,6. De schaal van pH loopt van 0 tot 14 waarbij 0 extreem zuur is en 14 extreem basisch. Een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 is dus ongeveer neutraal.

Om te checken wat de pH-waarde van jouw water is kun je een pH-teststrip in het water houden. Op deze strip kun je dan gemakkelijk de precieze waarde van het water aflezen. Wij raden aan dit zo’n twee keer per week te testen. Zeker in periodes dat je wat vaker gebruik maakt van je bubbelbad.

Wat gebeurt er als de pH-waarde te hoog of te laag is?

In een jacuzzi is een goed uitgebalanceerde pH-waarde essentieel. Als de pH-waarde te hoog is, kan het water troebel worden, kalkaanslag ontstaan en worden desinfectiemiddelen minder effectief. Bij een te lage pH-waarde kan schade aan de jacuzzi-componenten optreden en ervaren gebruikers misschien irritaties aan de huid, ogen en luchtwegen. Het handhaven van de juiste pH-waarde is dus van groot belang voor een veilige, ontspannende en duurzame jacuzzi-ervaring.

Hoe bereik en behoud je de perfecte pH-waarde?

Om te zorgen dat je water de perfecte zuurgraad bereikt, kun je gebruik maken van pH-minus en pH-plus. Zoals de namen je al doen laten vermoeden; wanneer je pH-waarde te hoog is en je deze wilt verlagen gebruik je pH-minus en wanneer je pH-waarde te laag is en je deze wilt verhogen gebruik je pH-plus. Wanneer je één eetlepel van het poeder toevoegt, zal je pH-waarde met 0,1 stijgen of dalen (dat hangt er natuurlijk vanaf of je pH-minus of pH-plus toevoegt). Wanneer je de ideale pH-waarde hebt bereikt, wil je deze natuurlijk behouden. Dit is een kwestie van blijven meten en waar nodig weer aanpassen.

Laatste tip: houd in het achterhoofd dat je pH-minus en pH-plus grof gezegd chemicaliën zijn. Deze chemicaliën kunnen natuurlijk geen kwaad, zolang je je aan de voorgeschreven hoeveelheden houdt. Maar voeg dus niet ineens meer toe van het product dan wordt aangeraden.

 

Kun je nog meer tips gebruiken omtrent het onderhouden van het water in je bubbelbad, lees dan eens onze handleiding voor wekelijks onderhoud van je spa!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom