Het stroomverbruik van een jacuzzi – Wat zijn de kosten?

In een eerder blogartikel hebben we het al gehad over de kosten van een jacuzzi. 1 van de kostenposten is het stroomverbruik van de jacuzzi. Vandaag gaan we in op de factoren die een rol spelen in het stroomverbruik van een jacuzzi die buiten staat.

 

jacuzzi stroomverbruik

Welke factoren bepalen het stroomverbruik?

Er zijn diverse factoren die het stroomverbruik van een jacuzzi. We gaan ze 1 voor 1 behandelen.

 

Buitentemperatuur

De buitentemperatuur is de meest belangrijke factor als we kijken naar het stroomverbruik van de jacuzzi. Dit is ook logisch omdat een lage buitentemperatuur ervoor zorgt dat er meer stroom verbruikt wordt om de water op de juiste temperatuur te houden. Dus op het moment dat het in de winter -10 graden celsius is dan zal het stroomverbruik hoger zijn dan in de zomer op het moment dat het 25 graden celsius is.

 

Als we kijken naar de algemene temperatuurontwikkeling in Nederland dan zien we dat het warmer wordt. Dit zal betekenen dat het stroomverbruik gemiddeld genomen lager zal zijn.

 

Isolatie

Ook de mate van isolatie speelt een belangrijke rol bij het stroomverbruik. Hierbij heb je de keuze om de bodem te isoleren, de omkasting en de cover aan de bovenkant. Op het moment dat je kiest voor geen of gedeeltelijke isolering zal je stroomverbruik stijgen. Bij bubbelkoning isoleren we al onze jacuzzi’s optimaal. Dit betekent dat we de bodem en omkasting isoleren. En we maken gebruik van de dikste cover die er is om de bovenkant af te dekken. Deze is 13 centimeter in het midden en 11 centimeter aan het uiteinde.

 

Locatie van het bad

Het laat zich natuurlijk al wel raden dat de locatie van de jacuzzi ook invloed heeft op het stroomverbruik. Woon je in een buitengebied dan zal het stroomverbruik hoger zijn dan in een druk bevolkt gebied. Hier ligt de temperatuur namelijk altijd wat hoger. Maar ook andere factoren spelen een rol: heb je de jacuzzi onder een afdak of staat deze helemaal vrij? Ook dat heeft invloed op het stroomverbruik.

 

Basistemperatuur en frequentie van circulatie

Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete basistemperatuur. De ene vind 37 graden fijn en de ander wellicht 39 of 40 graden. Het laat zich al raden: hoe hoger de ingestelde basistemperatuur hoe hoger het stroomverbruik.

 

Daarnaast hebben we te maken met de frequentie waarop je het bad laat circuleren. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het water gezuiverd wordt. Je hebt zelf invloed op de instellingen. Wil je dat het vaker gezuiverd wordt? Dan ligt het stroomverbruik hoger.

 

Onze eigen ervaringen

We hebben uiteraard ook zelf gemeten hoe groot het stroomverbruik is zodat u een goed beeld heeft. Onderstaand de factoren die we meegenomen hebben in de meting:

 

-       Gemiddeld gebruik van de spa: 3 x per week

-       Het bad staat het hele jaar ingesteld op 37/38 graden

-       Een gemiddelde winter

 

Op basis van bovenstaande factoren komen we uit op €1,50 tot €2,00 per dag. Op jaarbasis is dit tussen de €400 en €700.

 

Samenvattend

Het stroomverbruik van een jacuzzi wordt door diverse factoren bepaalt. De meest belangrijke factor is de aanwezige buitentemperatuur. Daarnaast spelen factoren zoals, locatie, isolatie, circulatie en de basistemperatuur van de jacuzzi een rol.